Gastles/workshop op Julianaschool Sneek

In de maand mei van 2022 heb ik samen met wat hulp drie gastlessen/workshops gegeven op de Julianaschool in Sneek. In deze workshops hebben we met de onderbouw T-shirts en de bovenbouw tassen gemaakt. Dit was allemaal een voorbereiding voor het Julianafestival waar de leerlingen hun product hebben geshowd op de catwalk voor hun mede leerlingen en ouders.

 

Dit project was in opdracht van Akte2

Nifelhonk uitje

Na een gekke corona periode was het tijd om wat leuks te doen, het Nifelhonk uitje. Dit voorjaar zijn we met cursisten en studenten naar de wolspinnerij en het braakhok geweest.

In de ochtend zijn we naar De wolspinnerij Wad’n Wolletje gegaan, dit bevind zich in Oosternijkerk en daar zijn wij op bezoek geweest bij Tineke. Tineke heeft ons een rondleiding gegeven in de wolspinnerij hier waren dames aan het werk met verschillende handelingen aan het wol zoals bijvoorbeeld het wassen en uitzoeken van de wol. Aan de dames en Tineke kon je alles vragen en zo krijg je een goed beeld over de bewerking van wol en wat je er daarna mee kan.

In de middag zijn we verder gegaan naar het vlasmuseum “Braakhok” in Ee, hier hebben we van een vrijwilliger die al heel lang werkt voor het Braakhok een rondleiding door het museum gekregen. Ook werd het helemaal uitgelegd hoe je van de vlas plant een linnen stof krijgt, iedereen mocht ook zelf een paar vlas stengels repelen en braken om mee naar huis te nemen.

Een super leuk uitje en beide locaties ook zeker aanraders om een keer langs te gaan.

“HAE!” Artikel op Omrop Fryslan over Nifelhonk

Een bordje met ‘Nifelhonk’ aan de kant van de weg in Boazum maakt nieuwsgierig. Op een boerenerf knutselen vijf vrouwen onder leiding van Hetsche Boonstra lingerie en kleding op maat. De vrouwen oefenen eerst op ruime onderbroeken, voordat ze zich wagen aan fijne en elegante slipjes. Antje oefent op proportie. Bijvoorbeeld kleding voor mensen met een bolle rug, dan pas ik het aan, zodat het toch mooi sluitend past.” De vrouwen ontmoeten elkaar elke week en krijgen huiswerk voor thuis, want de examens zitten er ook bijna aan te komen.

klik op de afbeelding om het hele artikel op Omrop Fryslan te lezen.